Zilele trecute m-a sunat un prieten apicultor sa ma intrebe cum fac eu tinctura de propolis. Am postat la un moment dat, acum vreo doi ani, pe un forum apicol o reteta si amintindu-si, sau poate gasind acum postarea respectiva, m-a sunat pentru detalii. Asa cum ii spuneam si lui, lucrurile stau destul de simplu, nu este deloc un lucru complicat, trebuie doar sa fii atent la calitatea materiei prime, igiena si cam atat.
Daca esti un apicultor la inceput de drum, sau ai vrea sa cresti candva albine, am pentru tine mai multe materiale gratuite despre cresterea albinelor. Trebuie doa sa te abonezi cu emailul tau in pagina mea de aici: Click Aici 👉 MarianStoica.ro
Sunt informatii pretioase pentru un incepator, iubitor al albinelor
Asa ar trebui sa arate un propolis de calitate:
Foto: Propolis | Arhiva personala
Pentru ca tocmai am “instrainat” ultima sticluta de tinctura de propolis am purces la pregatirea unei alte serii, asa ca am profitat de ocazie sa “documentez” si aceasta postare.
Iata asadar cum se face tinctura de propolis 30%, in conditii “casnice”. Avem nevoie de:
– 1 litru alcool 70 grade
– 450 g. propolis brut de calitate superioara(+/- in functie de continutul de ceara estimat)
– Vas de sticla pentru prepararea tincturii(un borcan cu capac etans)
Daca esti apicultor, probabil stii ca este recomadat sa folosesti doar un propolis de calitate, recoltat in conditii care sa evite incarcatura microbiana sau infestarea cu produse nocive. Daca nu stii asta inseamna ca(inca) nu esti apicultor.
Daca nu esti apicultor si vrei sa iti produci propria tinctura(eu asa iti recomand) trebuie sa te asiguri ca obtii propolisul de la un apicultor de buna credinta, care recolteaza propolis de calitate. Un propolis de calitate NU este cel razuit de pe rame vechi, care a stat in stupi pe timpul tratamentelor contra parazitilor, plin de aschii de lemn si resturi de albine moarte sau alte impuritati si pe care il gasesti uneori sub forma de “batoane” sau “guguloaie” modelate de mainile vanzatorului.
Un propolis de calitate se recolteaza cu un recoltator de propolis, o plasa speciala care se aplica peste familia de albina si care in cazul tratamentelor chimice este indepartat.
Foto: Recoltarea propolisului cu plasa colectoare | Arhiva personala
Ok, avem propolisul, avem alcool, avem chef de treaba, mai ramane sa ne apucam de ea. De aici incep lucrurile simple dar cu un oarecare dichis.
Propolisul, deja bine maruntit in urma recoltarii prin congelare, se amesteca cu alcoolul in vasul de sticla pregatit anterior, se agita bine apoi se depoziteaza la loc intunecos timp de 14 zile. De cateva ori pe zi agitam zdravan vasul pentru a usura diluarea propolisului in alcool. Cea mai mare dificultate consta in a nu scapa borcanul 🙂
Propolisul fiind bine maruntit va tinctura destul de repede, iata mai jos starea lui dupa numai 2 zile:
Foto: Tinctura de propolis | Arhiva personala
Dupa 14 zile se filtreaza tinctura si se depoziteaza tot in loc intunecat si racoros, in doze neaparat din sticla inchisa la culoare(maron cu picurator, am ales eu) pentru a nu permite accesul luminii.
Pentru filtrare lasati sa se depuna, un timp suficient pentru decantarea materialului brut care nu s-a dizolat si extrageti atent tinctura(de exemplu cu ajutorul unei seringi sterile, de preferat mai mare).
Daca ai intrebari sau nu ai inteles ceva, lasa te rog un comentariu si iti voi raspunde punctual la orice intrebare.
Daca esti un apicultor la inceput de drum, sau ai vrea sa cresti candva albine, am pentru tine mai multe materiale gratuite despre cresterea albinelor. Trebuie doa sa te abonezi cu emailul tau in pagina mea de aici: Click Aici 👉 MarianStoica.ro
Sunt informatii pretioase pentru un incepator, iubitor al albinelor
Care sunt întrebuinţările tincturii de propolis? Enumeră câteva, re rog!
Pai as putea enumera din multiplele efecte ale propolisului: este un puternic antioxidant, antiinflamator, antiviral, cicatrizant, antimicrobian, potentator si protector al acidului ascorbic(vitamina C), stabilizator al colagenului, antihemoragic, antidiuretic(dar combinat cu miere, care este diuretica duce la stabilizarea efectului diuretic), etc, etc.
Vreau insa sa mentionez ca prin aceasta postare am dorit sa arat modul de preparare al tincturii.
Pentru o administrare corecta a produselor stupului in scop terapeutic este strict necesar sa consultam anterior un medic apiterapeut.
Restul ce ramane pe fundul borcanului aruncam sau mai putem folosi?
Ramane preponderent ceara. Fiind o ceara in amestec cu propolis recomand sa faceti lumanari terapeutice pe care sa le ardeti in camera.
Îi pot da tinctura unui copil de 2 ani care ia antibiotice avand în vedere ca are alcool?Multumesc anticipat.
Pentru copil puteti folosi extractul apos de propolis care insa va contine substantele hidrosolubile din propolis, nu si pe cele solubile in alcool.
Mai puteti folosi “extract moale de propolis”: Lasati tinctura in contact cu aerul pana cand alcoolul se evapora, chiar daca prin procesul respectiv se mai pierd si volatile din propolis.
Repet, inainte de a lua o decizie corecta, mai ales fiind vorba de copil, consultati un medic apiterapeut.
Doamne ajuta si multumim De toate informatiile utile care le gasim aici pe site. Vin si Eu cu o intrebare: câte picături se iau pe zi , de câte ori și ce perioada ( și pt. copii de 4 ani la fel) . Am citit pe alte site’uri undeva la 30/40 d picături de 3/4 ori pe zi ( ceea ce înseamnă undeva intre 120-160 d picaruri pe zi) .. dar aici n am vazut dozajul zilnic. Merci frumos ! Doamne ajuta !! Mihaela
Buna ziua,
Este exclus sa dati copilului o asemenea cantitate de alcool. Pentru copii cautati extrasul de propolis in apa. Acum se gaseste in comert.
La 1 litru de alcool 96 grade, mai este valabila proportia cu 350 grame propolis?
Da, daca propolisul nu are un continut mare de ceara. Proportia este valabila, insa un alcool de 70 de grade dizolva cel mai bine substantele solubile in alcool din propolis.
Propolis brut. Colectat din plasa de colectare de propolis.
Pingback: “Polenada” – Bautura energizanta pentru trup, suflet si minte | Mybees.ro | Blog Apicol
aveti tinctura de propolis de vinzare si cit costa..?
Avem – sticluta cu picurator 20 ml. – 12 lei. Vedeti aici: http://www.blog.mybees.ro/vanzari-2/produse-apicole-2/propolis/
Salutare,imi puteti spune cum reactioneaza o picatura atunci cand e pusa in apa ? adica ramane picatura intreaga in apa sau se dizolva imediat ? as dorii sa cumpar in jur de 100 de sticlute .
In apa nu este o modalitate prea potrivita pentru ca tinctura face o pelicula fina deasupra apei si ramane mare parte pe marginile vasului.
Recomand administrarea propolisului prin amestecare cu putina miere si apoi consumam acest amestec.
Sau picuram pe o bucatica de paine care se inghite apoi, daca dorim ca tinctura sa ajunga direct in stomac…
Buna ziua,
In urma articolului dumneavoastra am hotarat sa imi fac si eu in casa tinctura de propolis.Am “facut rost” de propolis dar acum am o dilema.Nu vreau sa folosesc alcool de 96 grade din comert.(am citi ca nu este din cereale, este etilic si iti cauzeaza la vedere).Dar am in casa palinca curata 100%, nu stiu cate grade are(oricum este foarte tare) si doresc sa o folosesc la prepararea tincturii.
Intrebarea este daca pot folosii palinca in loc de alcoolul din comert???
Buna ziua,
Va felicit pentru decizie, e cel mai bine sa ne facem singuri cand avem ocazia.
In privinta alcoolului, ar fi foarte bine daca ati avea un alcool a carui provenienta sa o cunoasteti dar, foarte important, sa fie si facut cum trebuie.
Pentru tinctura cel mai bine este ca alcoolul sa fie de 70 de grade, deci ar trebui sa folositi o palinca de 70 de grade.
Puteti gasi si in comert alcool din cereale pe care sa il aduceti la 70 de grade prin diluare cu apa distilata de la farmacie.
Atentie la mica confuzie… alcoolul “rau” este alcoolul metilic si care poate fi regasit si in palinca daca nu a fost facuta ok, adica sa se separe “fruntea”…
Propolisul ramas la fundul borcanului,( dupa preluarea lichidului corespunzator tincturii de propolis), se poate consuma ca atare? De exemplu, as putea sa iau in fiecare dimineata o jumatate de lingurita din pasta ce ramane pe fundul borcanului?
In urma tincturarii ramane preponderent ceara cu un continut oarecare de propolis. Se poate topi si rezulta o ceara cu efect terapeutic ridicat. Noi o folosim pentru lumanari terapeutice.
Nu am incercat consumul direct al acesteia dar probabil ca ar fi destul de dificil avand in vedere si continutul ridicat de alcool.
bună ziua. această ceară rezultată aș putea-o folosi la prepararea unor creme pt masaj terapeutic (reumatisme)? ar folosi? precizez că întâi trebuie să o topesc. Mulțumim pt rețetă!
Desigur Alina! Este excelenta pentru creme, avand inca un continut ridicat de propolis.
Buna ziua. Se poate prepara si cu o vodca de f buna calitate de 40 de grade ? Din păcate aici unde locuiesc se pare ca este interzisă comercializarea oricărui tip de alcool care depășește 40 de grade. As vrea sa prepar tinctura de propolis pt fetița mea de 3 anișori . Dacă se poate care ar fi proporțiile si timpul de așteptare .
Buna ziua! Imi cer scuze ca raspunsd asa tarziu, m-ati prins in vacanta.
Cele mai recente studii ale specialistilor in apiterapie demonstreaza ca cea mai buna tinctura se face in alcoolul de 70 de grade, pentru ca astfel sunt eliberate in alcool cele mai multe principii active.
In general in Romania se face cu alcool de 90/96 de grade din simplul motiv ca acesta se gaseste in comert.
Deci, cel mai bine ar fi un alcool de 70 de grade. Daca insa nu aveti aceasta posibilitate, puteti folosi si un alcool mai slab doar ca vor tinctura mai putine din substantele benefice care se regasesc in propolis,
Decat deloc e bine si la 40 de grade dar recomandarea mea ar fi, data fiind situatia specifica, si daca nu discutam de o cantitate mare, care sa justifice diferenta de costuri, sa cumparati de la cineva de incredere.
Bună ziua.
Aş dorii să ştiu dacă pot să prepar tinctura de propolis cu ţuică de casă, fără ca să ştiu câte grade are?
Dacă fac aceasta, care ar fi avantajele şi dezavantajele?
De unde pot afla câte grade are ţuica de cazan?
Vă mulţumesc anticipat.
Buna ziua! Ca si raspunsul anterior rog sa retineti ca ideal este sa folosim un alcool de 70 de grade, alfel sunt tincturate mai putine substante benefice din propolis.
Tuica de casa poate fi verificata cu un alcoolmetru, gasiti in comert cu cativea zeci de lei, insa sa fiti atenta si la instructiunile de utilizare.
Bună ziua
Aş vrea să întreb dacă este vre-o problemă în cazul în care propolisul rămâne în borcan mai mult de 14 zile?
Este mai calitativ dacă stau împreună mai mult timp, alcoolul cu propolisul ? sau este un dezavantaj al calităţii? Şi care ar fi aceste avantaje sau dezavantaje?
Vă mulţumesc anticipat.
Buna ziua,
Nu vad un dezavantaj a faptului ca amestecul ar sta impreuna o perioada mai lunga. Dimpotriva, poate ajuta la o tincturare mai buna.
In definitiv, si dupa filtrare propolisul ramane impreuna cu alcoolul.
Cu drag!
Salut,
Sunt la inceput de drum si eu in apicultura, puteti va rog sa ma lamuriti va rog cum se foloseste plasa colectoare de propolis.
Salut Norbert!
Cu plasa este o treaba simpla, se aseaza plasa colectoare peste rame, iar albinele o vor incarca de propolis.
Trebuie atentie ca ramele sa le cureti in prealabil de crescaturile de ceara, pentru ca distanta dintre rame si plasa sa fie maxim 2-3 milimetri.
Daca e mai mare albinele depun ceara.
Spor!
Scrie-mi daca mai ai nelamuriri.
Salutari,
Multumesc pentru poze si lamuriri, m-am gandit eu ca asa se pune plasa insa nu am fost sigur, ma gandeam ca afecteaza intr-un fel sau altul albinele faptul ca nu pot umbla pe leatul de sus al ramei si nu am vrut sa risc!
Sanatate!!!
Cu drag!
Daca vor avea nevoia asta ele isi vor crea singure spatii prin care sa circule, prin mici crescaturi/ridicaturi de ceara.
Spor!
Uite aici niste poze:
1. https://flic.kr/p/oAANXG
2. https://flic.kr/p/oj99P1
3. https://flic.kr/p/ojboY8
Albinele nu consumă propolis…e drept că le place alcoolul…
Mare atenție cu tinctura de propolis!
Marturisesc ca nu am inteles mesajul 🙂
Poti te rog sa revii cu cateva detalii? La ce ar trebui sa fim atenti?
Multumesc!
Nu trebuie exagerat 👍
Daca proportia este de 1 l acool si 350 g propolis, concentratia nu este de 30% ci de 26%. (350+1000 = 1350, 350:1350 =0,259, adica ~26%. Pentru o concentratie de 30% se adauga la 300 g propolis 700 g alcool. Eu asa am invatat la scoala. Nu ?
corect 😉
Bravo. Ai dreptate!
Omul a dat reteta cu 450 gr de propolis la 1 litru, nu 350 gr. Dar pe alte site-uri am mai văzut și eu aceasta socoteala pentru cei care spun ca pun 350 gr. Ușor de copiat, greu de reținut articolul 😔
Buna ziua ,as dori sa fac o tinctura fara alcool ,pe baza de ulei s-au apa
Cum trebuie sa procedez ? Si in cazul apei si in cazul uleiului
Multumesc
Buna ziua.Aș avea și eu o întrebare la d-voastră.Cum ar putea să folosească propolisul mamele care alăptează.Mulțumesc
Medicii apiterapeuti recomanda extractele apoase de propolis + cremele cu propolis, pe punctele de acupunctura, daca nu exista alergie la propolis.
Ca varianta “B”, se poate folosi o cantitate mai mare decat cea uzuala de polen proaspat si miere de mana care si ele sunt bogate in polifenoli.
(recomandare dr. Stangaciu)
Tinctura preparată acasă, cât timp e valabilă? Câți ani sau luni sau…cum știm dacă mai e bine să o folosim de exemplu după 2,3 ani ???
Neata buna
Neata buna…am o reteta de facut cu miere de salcam cu laptisor de matca cu polen crud u ser fiziologic si mai trebuie sa adaog tinctura de propolis…dar nu stiu de care?cu alcool banuiesc dar de care de 30% de 50%de 70%sau de 90%…sau cum sa cer la plafar…mentionez ca mie greu sa prepar acasa si timpul numi permite ..va multumesc oricum din suflet
Cel mai bine ar trebui să întrebați medicul apiterapeut care v-a recomandat aceasta rețetă.
Puteți găsi propolis tinctură, extract moale si extract apos.
Buna dimineata!
Cel mai bine ar fi sa intrebati medicul apiterapeut care v-a recomndat reteta. Stie pentru ce v-a fost recomandata…
Puteti gasi tinctura de propolis, extract moale de propolis, extract apos…
Buna ziua! Aveti la vanzare propolis? La ce pret? Doresc sa-mi fac tinctura.Multumesc!
Buna ziua!
Din pacate nu mai avem disponibil propolis.
Buna ziua! Dar tinctura aveti? La ce pret si ce gramaj?
Multumesc!
Aveți tinctura de propolis? As dori sa cumpăr. Mulțumesc.
Buna ziua .Sunt un apicultor la inceput de drum si m-ar interesa o reteta de tinctura de propolis fara alcool! Va multumesc anticipat!
Salut,
Daca doresti propolis fara alcool, pentru uz propriu, cel mai bine este sa cumperi de aici esenta de propolis: https://www.phenalex.ro/propolis-esenta/
Simona Bisboaca este “inventatorul” acestui produs.
Mai poti obtine prin metoda eliminarii alcoolului prin evaporare si iti va rezulta extract moale de propolis.
Sau poti extrage principiile propolisului solubile in ulei
Propolisul contine substante benefice care pot fi extrase in apa, in ulei, sau in alcool.
Depinde de ce anume doresti!
Bună ziua. Cum îmi dau seama că propolisul cumpărat este de calitate? Care ar fi prețul unui kg. de propolis? Mulțumesc!
Articolul descrie deja si elemente de recunoasterea vizuala a calitatii propolisului, in princial trebuie urmarit continutul de ceara si impuritati.
Pretul este dat, de regula dar nu neaparat, de calitate.
Recomandarea mea ar fi sa gasiti un popolis bun si sa nu va zgarciti la pret, este un produs atat de bun si atat de greu de colectat, incat preul este ultimul criteriu dupa care ar trebui sa va lasati ghidata in decizia de cumparare.
Bună ziua,
Va rog sa îmi spuneți dacă as pune mai mult de 450gr la 1 litru, ar fi ok? Ma gândesc sa îmi fac o tinctura și ma gândeam ca posibil sa fie mai concentrată, însă nu știu dacă și cauzează.
Mulțumesc!