Fa-ti singur(a) tinctura de propolis.

Zilele trecute m-a sunat un prieten apicultor sa ma intrebe cum fac eu tinctura de propolis. Am postat la un moment dat, acum vreo doi ani, pe un forum apicol o reteta si amintindu-si, sau poate gasind acum postarea respectiva, m-a sunat pentru detalii. Asa cum ii spuneam si lui, lucrurile stau destul de simplu, nu este deloc un lucru complicat, trebuie doar sa fii atent la calitatea materiei prime, igiena si cam atat.

Asa ar trebui sa arate un propolis de calitate:
Propolis
Foto: Propolis | Arhiva personala

Pentru ca tocmai am “instrainat” ultima sticluta de tinctura de propolis am purces la pregatirea unei alte serii, asa ca am profitat de ocazie sa “documentez” si aceasta postare.

Iata asadar cum se face tinctura de propolis 30%, in conditii “casnice”. Avem nevoie de:

1 litru alcool 70 grade
350 g. propolis brut de calitate superioara(+/- in functie de continutul de ceara estimat)
Vas de sticla pentru prepararea tincturii(un borcan cu capac etans)

Daca esti apicultor, probabil stii ca este recomadat sa folosesti doar un propolis de calitate, recoltat in conditii care sa evite incarcatura microbiana sau infestarea cu produse nocive. Daca nu stii asta inseamna ca(inca) nu esti apicultor.
Daca nu esti apicultor si vrei sa iti produci propria tinctura(eu asa iti recomand) trebuie sa te asiguri ca obtii propolisul de la un apicultor de buna credinta, care recolteaza propolis de calitate. Un propolis de calitate NU este cel razuit de pe rame vechi, care a stat in stupi pe timpul tratamentelor contra parazitilor, plin de aschii de lemn si resturi de albine moarte sau alte impuritati si pe care il gasesti uneori sub forma de “batoane” sau “guguloaie” modelate de mainile vanzatorului.
Un propolis de calitate se recolteaza cu un recoltator de propolis, o plasa speciala care se aplica peste familia de albina si care in cazul tratamentelor chimice este indepartat.

recoltare propolis
Foto: Recoltarea propolisului cu plasa colectoare | Arhiva personala

Ok, avem propolisul, avem alcool, avem chef de treaba, mai ramane sa ne apucam de ea. De aici incep lucrurile simple dar cu un oarecare dichis.

Propolisul, deja bine maruntit in urma recoltarii prin congelare, se amesteca cu alcoolul in vasul de sticla pregatit anterior, se agita bine apoi se depoziteaza la loc intunecos timp de 14 zile. De cateva ori pe zi agitam zdravan vasul pentru a usura diluarea propolisului in alcool. Cea mai mare dificultate consta in a nu scapa borcanul 🙂

Propolisul fiind bine maruntit va tinctura destul de repede, iata mai jos starea lui dupa numai 2 zile:

Tinctura de propolis
Foto: Tinctura de propolis | Arhiva personala

Dupa 14 zile se filtreaza tinctura si se depoziteaza tot in loc intunecat si racoros, in doze neaparat din sticla inchisa la culoare(maron cu picurator, am ales eu) pentru a nu permite accesul luminii.
Pentru filtrare lasati sa se depuna, un timp suficient pentru decantarea materialului brut care nu s-a dizolat si extrageti atent tinctura(de exemplu cu ajutorul unei seringi sterile, de preferat mai mare).

Daca ai intrebari sau nu ai inteles ceva, lasa te rog un comentariu si iti voi raspunde punctual la orice intrebare.

    14 thoughts on “Fa-ti singur(a) tinctura de propolis.

      • Pai as putea enumera din multiplele efecte ale propolisului: este un puternic antioxidant, antiinflamator, antiviral, cicatrizant, antimicrobian, potentator si protector al acidului ascorbic(vitamina C), stabilizator al colagenului, antihemoragic, antidiuretic(dar combinat cu miere, care este diuretica duce la stabilizarea efectului diuretic), etc, etc.

        Vreau insa sa mentionez ca prin aceasta postare am dorit sa arat modul de preparare al tincturii.
        Pentru o administrare corecta a produselor stupului in scop terapeutic este strict necesar sa consultam anterior un medic apiterapeut.

    1. Îi pot da tinctura unui copil de 2 ani care ia antibiotice avand în vedere ca are alcool?Multumesc anticipat.

      • Pentru copil puteti folosi extractul apos de propolis care insa va contine substantele hidrosolubile din propolis, nu si pe cele solubile in alcool.
        Mai puteti folosi “extract moale de propolis”: Lasati tinctura in contact cu aerul pana cand alcoolul se evapora, chiar daca prin procesul respectiv se mai pierd si volatile din propolis.
        Repet, inainte de a lua o decizie corecta, mai ales fiind vorba de copil, consultati un medic apiterapeut.

      • Da, daca propolisul nu are un continut mare de ceara. Proportia este valabila, insa un alcool de 70 de grade dizolva cel mai bine substantele solubile in alcool din propolis.

    2. Pingback: “Polenada” – Bautura energizanta pentru trup, suflet si minte | Mybees.ro | Blog Apicol

    3. Salutare,imi puteti spune cum reactioneaza o picatura atunci cand e pusa in apa ? adica ramane picatura intreaga in apa sau se dizolva imediat ? as dorii sa cumpar in jur de 100 de sticlute .

      • In apa nu este o modalitate prea potrivita pentru ca tinctura face o pelicula fina deasupra apei si ramane mare parte pe marginile vasului.
        Recomand administrarea propolisului prin amestecare cu putina miere si apoi consumam acest amestec.
        Sau picuram pe o bucatica de paine care se inghite apoi, daca dorim ca tinctura sa ajunga direct in stomac…

    4. Buna ziua,
      In urma articolului dumneavoastra am hotarat sa imi fac si eu in casa tinctura de propolis.Am “facut rost” de propolis dar acum am o dilema.Nu vreau sa folosesc alcool de 96 grade din comert.(am citi ca nu este din cereale, este etilic si iti cauzeaza la vedere).Dar am in casa palinca curata 100%, nu stiu cate grade are(oricum este foarte tare) si doresc sa o folosesc la prepararea tincturii.
      Intrebarea este daca pot folosii palinca in loc de alcoolul din comert???

    5. Buna ziua,

      Va felicit pentru decizie, e cel mai bine sa ne facem singuri cand avem ocazia.
      In privinta alcoolului, ar fi foarte bine daca ati avea un alcool a carui provenienta sa o cunoasteti dar, foarte important, sa fie si facut cum trebuie.
      Pentru tinctura cel mai bine este ca alcoolul sa fie de 70 de grade, deci ar trebui sa folositi o palinca de 70 de grade.
      Puteti gasi si in comert alcool din cereale pe care sa il aduceti la 70 de grade prin diluare cu apa distilata de la farmacie.
      Atentie la mica confuzie… alcoolul “rau” este alcoolul metilic si care poate fi regasit si in palinca daca nu a fost facuta ok, adica sa se separe “fruntea”…

    Ai ceva de spus? Înțeapă aici!