“Polenada” – Bautura energizanta pentru trup, suflet si minte

Hai sa va povestesc si sa va arat cu ce ma mai joc prin bucatarie, in materie de produse apicole derivate.

Polenada

Descoperita in timpul verii calduroase de acum doi ani, lucrand la albine, “Polenada” – s-a transformat in preferata mea si a familiei(exceptand unul din pusti care nu vrea sa auda de polen…)
Initial, in stupina la “momentul evrika!” treaba era simpla. La o sticla de 2 litri, 1-2 lamai stoarse cu furculita(de nu stii cum da un semn si te lamuresc), 2-3 linguri polen si restul apa.

Cu timpul, am diversificat bautura ajungand la reteta de azi, care nici ea nu va ramane definitiva, bineinteles.

Ce-ti trebuie inainte sa te-apuci de treaba? Pai ai nevoie de cele de mai jos:

Polen polifloral proaspat(in extrasezon congelat)
Limonada
Propolis tinctura 30%(in amestec cu miere)
Sirop de muguri de brad
– Apilarnil
Miere
– Sirop de catina

Polenada e rezultatul amestecului celor de mai sus, intr-o sticla cu dop cu filet(sa o poata deschide si juniorul, fan declarat al polenului, implicit al polenadei)
Nu va pot impartasi o reteta exacta, cantitatile sunt “dupa gust”, trebuie sa va jucati cu ele pana nimeriti exact gustul care va place. Poate vrei mai acru, vrei mai dulce, vrei mai concentrat, etc… (LE. Voi reveni totusi si cu niste masuratori, sa vedeti cat de usor si ieftin e sa mancati/beti sanatos)

Ca reper, iti pun cateva poze si pasii pe care ii poti urma, in mare:

1| Pus in sticla polenul(congelat de data aceasta, ca suntem in ianuarie, nu uita)

Polenada 1

2| Apoi peste polen pui apilarnilul(amestec de apilarnil in miere de mana in acest caz, pastrat la congelat)

Polenada 3

3| Adaugi limonada, siropul de mugur de brad si siropul de catina si mierea cu propolis(poate nu le ai pe toate dar limonada e necesara)

Polenada 8

4| Adaugi apa de izvor, putin peste jumatate de sticla si agiti bine pana te plictisesti si esti sigur, sau macar banuiesti ca toate cele dinauntru sunt acum amestecate.

Polenada 7

Dupa ce te-ai agitat suficient cu sticla in mana, polenada ta ar trebui sa arate cam asa:

Polenada 9

5| La final, adaugi apa pana la umplere si apoi, daca vrei sa mai apuci ceva din prima sticla, te grabesti sa bei un pahar, sa vezi ce a iesit din mainile tale. Iti inviti apoi familia sa deguste si hotarati pe loc, de comun acord(dar fii si tu mai hotarat/a, asa…) ca de azi inainte nu are ce sa mai caute in casa voastra, niciuna din bauturile alea care se cheama fanta, mirinda, capy, santal, sau toate cele…

6| Nu uita, dupa ce bei si te odihnesti putin, mai dai o fuga pe aici si imi scrii si mie daca ti-a placut. Neaparat! 🙂

(pentru prima data folosesc acest nume pentru bautura mea. La o cautare dupa “polenada” google mi-a returnat 188 de rezultate niciunul din Romania. Deci e bautura mea, sa n-avem vorbe! 🙂 )

Ai ceva de spus? Înțeapă aici!