Fagure cu miere crescut direct in borcan de sticla.

Cresterea fagurelui direct intr-un borcan de sticla, desi nu este o procedura noua, este putin utilizata in tara noastra, chiar daca este foarte simplu de pus in practica. Migaloasa, dar nu complicata.
Faptul ca poti consuma un produs in care nu exista nimic altceva decat ceara produsa de albine si care nu a fost atins de mana omului, face insa sa merite minimul efort si atentie necesare.
In sezonul trecut, in vara lui 2014, am incercat pentru a doua oara cresterea fagurilor de miere direct in borcanul de sticla. Spun pentru a doua oara pentru ca am mai avut o incercare in 2013 care s-a soldat cu un esec, pentru ca nu am avut un cules suficient de puternic.

In vara trecuta am acumulat insa ceva experienta pe care anul acesta vreau sa o folosesc cu si mai mare succes.

Hai sa-ti spun deci, draga vizitatorule, cum am facut eu miere direct in borcanul de sticla, faguri pe care copii mei i-au dat gata cat ai bate din palme…

In primul rad trebuie sa avem un cules puternic in perioada in care vrem sa facem acest lucru si coloniii de albine puternice si bune culegatoare de nectar.

Pe suprafata unui podisor, am realizat gauri de acces de dimensiuni putin mai mici decat gura borcanului. In functie de borcane vor incapea mai multe sau mai putine, eu am ales borcane mici de 250 de grame, hexagonale.

LaStupina.ro

Pentru un contact mai bun cu podisorul am ceruit cu ceara de calitate, din capacele, gura borcanuelor igienizate in prealabil, la partea de contact cu lemnul.

LaStupina.ro

Pentru a forta putin luarea in crestere a spatiului din intriorul borcanului am picurat cateva picaturi de ceara pe fundul acestuia, care constituie fundatia de la care albinele vor porni in construirea fagurelui, pe care ulterior il vor umple cu miere.

Faguri cu miere in borcan

LaStupina.ro

Borcanele astfel pregatite au fost plasate deasupra cuibului si date la crescut.

Faguri cu miere in borcan

Fagurii au fost luati relativ repede in crestere, insa cum in 2014 culesul nu a fost unul foarte bune, am fost nevoit sa stimulez albinele imediat dupa incetarea culesului la salcam. Am facut asta cu miere de salcam din anul precedent, prin procedeul de hranire cu ajutorul borcanului cu capac gaurit. Asta mi-a permis ca borcanele sa fie umplute cu faguri crescuti si plini cu miere.

LaStupina.ro

Asa arata un borcan cu fagurele crescut in totalitate si plin cu miere. Dupa ce am scos albinele am pus capacele la borcane si date la pastrare.

Fagure crescut in borcan

Odata ajunse in bucatarie, cele care nu au fost deja consumate in stupina, borcanele pot fi umplute cu diferite tipuri de miere, in funstie de gustul dorit si de cum vrem sa arate la culoare. La mine marturisesc ca nu au reusit sa stea prea mult timp, au fost deliciul copiilor.
Cel mai bine se simte aroma de miere poraspata, abia iesita din celula, daca se consuma fara ca in prealabil sa se commleteze cu miere, caz in care aromele ar fi amestecate.

fagure la borcan

🙂 Daca ti-a placut te rog sa distribui!
Share on facebook
Facebook
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on pinterest
Pinterest
0

6 thoughts on “Fagure cu miere crescut direct in borcan de sticla.

    • Bineinteles ca ati mai vazut, nu sunt inventatorul borcanului cu fagure… 🙂 Eu doar aratam cum am procedat eu. Mult succes, poate reveniti si cu rezultatele.

  1. Salut.

    Foarte interesant, as vrea sa incerc si eu anul acesta.

    Am o intrebare totusi.

    La ridicarea borcanelor cum faci sa scoti albinele.

  2. Bună seara . Am si eu o întrebare. E scris că gura borcanelor este igienizată , dar nu este precizat ce a fost folosit la igienizare . O seară plăcută să aveți .

    • Salut Lorencio,
      🙂 Spalate pur si simplu. Am folosit un termen mai pretentios… Majoritatea comerciantilor de borcane nu le au deja igienizate si atunci trebuie sa facem noi asta.

Ai ceva de spus? Înțeapă aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.