Prezentarea Ernst Wagner, de la Hamba Sibiu

Prezentare Ernst Wagner

Scriam cu ceva timp in urma despre un nou eveniment la Hamba langa Sibiu. Desi nu eram prea hotarat pana la urma am mers sa vad despre ce-i vorba.

Nu am multe de spus. De data asta nu a fost pe sufletul meu. Dupa un drum obositor Bucuresti-Sibiu/Hamba am gasit un Ernst Wagner care seamana izbitor cu Ursu. Prea multa concentrare pe ce stupi minune construieste dumnealui si cum se straduiesc colegii sai nemti “sa il defaimeze pe la cursurile pe care le tin“.

Al doilea subiect important a fost cat de minunata e regina buckfast si cat de “praf” e carnica sau neaosa noastra. Adica noi astia care nu folosim buckfast suntem un fel de aia care “se joaca cu ea in tarana”.
“Ma lasi ma…?” ar zice baietii astia de tot isi fac veacu’ pe langa blocul meu…

Seminarul s-a tinut totusi “cu casa inchisa” numarand “grosso modo” 130-150 de persoane prezente. O inghesuiala sufocanta pentru ca oamenii de pe la noi nu stiu ce inseamna o invitatie/confirmare si ca nu e cuser sa pici asa tam nesam pe capul omului.
Au fost multe persoane peste cele confirmate insa am intrat cu totii in sala, doar nu era sa-i intoarca omul din drum(eu asa as fi facut…) La inceput m-am gandit ca faptul ca seminarul nu a fost platit ar fi cauza insa costurile de deplasare nu sunt neglijabile, deci nu cred ca asta e motivul. Pur si simplu cred ca sunt oameni care il admira chiar daca eu nu rezonez cu stilul respectiv de a face apicultura.

Ce nu mi-a placut(pe langa cele de mai sus):

Pe langa faptul ca se plangea la fiecare 30 de minute de cate ceva, Ernst Wagner manifesta o atitudine nepotrivita unor asemenea intruniri, prea plin de el, prea ca de la profesor la elev tampit, asta in conditiile in care in sala erau minim 10-15 apicultori care din punct de vedere profesionalism i-ar putea da lejer palme la fund.

Ca sa intelegeti si mai bine de ce nu simpatizez genul, citez cateva afirmatii pe care mi le-am notat atent spre aducere aminte:

Dar cine mai numara varroa, nu mai bine numaram banii?“(vorbind despre inutilitatea soclului cu sita, bun doar la a observa caderea de acarieni in urma tratamentelor)

In Germania, unei familii de albine, i se administreaza pe sezon peste 20 kg de sirop“(si folosesc numai glucoza) Plus una bonus “Media productiei in 2015 a fost 70 de kg de miere” Pai cred si eu, la 20 de kg de siroape…

Deasemenea omul sustine ca nu creste foite in cuib primavara si cresterea de faguri o face la sfarsit de sezon, in iulie august cand creste faguri pe fondul unor completari masive cu…(ati ghicit) sirop. Pentru ca zice dumnealui “Pai daca-i cresti in primavara ii cresti pe miere” Asta poate fi o chestie pentru cei care oricum fac completari cu sirop toamna.

Rezultatele?

In Germania in 2014 media mortalitatii familiilor de albine a fost de 40%“. Voi va mirati de asta? Ca eu dupa ce mi-am notat cele de mai sus, nu ma minunez deloc.

Hamba Sibiu

Ce mi-a placut:

– Doamnele de la Hamba gatesc minunat;
– La Hamba e superb;
– Am gasit, in conditiile in care de multa vreme caut, o modalitate simpla de fixare a unei scanduri de zbor cu o mobilitate mare astfel incat sa o poti scoate usor cand folosesti colectorul de polen si sa o montezi cand nu mai colectezi.
– Am reintalnit cativa prieteni, oameni minunati, cu care imi face o placere deosebita sa ma vad si de fiecare data ma despart de ei plin de energie.

LE: Am mai uitat de o notita, poate cea mai importanta. Se pare ca la Avrig nemtii vor deschide o statie de imperechere, posibil sa fi inceput chiar. Oracolul meu spune ca nu va fi in niciun caz o statie de imperechere a carpatinei. E de urmarit subiectul, pentru ca este extrem de important.

🙂 Daca ti-a placut te rog sa distribui!
Share on facebook
Facebook
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on pinterest
Pinterest
0

7 thoughts on “Prezentarea Ernst Wagner, de la Hamba Sibiu

 1. Duminica eu am fost la un curs de crestere a matcilor organizat la USAMV Iasi. Cercetatorii locali au afirmat si apicultorii cu experienta au confirmat ca hranirea cu substante dulci substitute sunt catastrofale pt imunitatea albinelor si mai ales in cresterea matcilor. Prin comparatie hranirea cu zahar este providentiala. Sa ne amintim ca Etienne ne-a spus la Cluj ca hranirea artificiala a doua generatii consecutive are efecte negative majore asupra imunitatii familiei.

  Dupa stiinta meaa propo de buckfast este eficient in faza de hibrid de o anume generatie. Ca toti hibrizii folositi in agricultura sunt foarte eficienti doar in generatia lor. Urmasii directi degenereaza masiv si sunt practic inutilizabili, se creeaza o dependenta de furnizorul de hibirizi de obicei unic. Problema o creeaza urmasii care polueaza major ecosistemul si afecteaza grav rasele autohtone. Crescatorii din Iasi sunt ingroziti de acest flagel care creste invaziv. In zonele stupinelor lor de crestere ofera gratuit matci tuturor apicultorilor din raza de zbor a trantorilor.

  Buckfastul e specializat pe culesuri intense si deci apicultura intensiva. Noi in zona de apiterapie trebuie sa urmarim culesurile mici specifice poliflorei si deci clar magnifica noastra carpatina. Din partea mea un NU HOTARAT raselor de import. INDIFERENT de motivatia economica de moment. La noi la Moldova multi inca avem crezul ca MOLDOVA NU E A NOASTRA CI A URMASILOR URMASILOR NOSTRI IN VEACUL VECILOR!

  PS sunt si eu curios si interesat de placuta de zbor miraculoasa. Zici ca pui o poza?

 2. Eu zic sa nu va ambalati prea mult deocamdata, solutii exista. Sunt in germania de cativa ani si am avut ocazia sa vad cum lucreaza ei. Pe langa faptul ca si-au distrus pamantul si flora, au lucrat excesiv pe soiurile de albine pe care le folosesc ( carnica si bucki). Aceste albine fac miere dar fara aroma , in afara de gustul dulce. La cristalizare sensibila, energie vitala in aceste tipuri de miere catre minim. Deci, fiti atenti. Odata folosite aceste tipuri e albine, calitatea produselor apicole va fi indoielnica, pierzandu-si eficienta terapeutica.

  • Exact Ciprian, sunt de acord cu tine. Tipul asta de a face apicultura pe principiul dupa “noi potopul” ne poate aduce multe neplaceri. Nu am insa vreao indoiala ca natura va sti sa ne puna la punct instantaneu atunci cand depasim niste limite.

  • Si de ce nu participati? In decembrie mai este un curs de crestere a matcilor.
   Personal insa, v-as sugera sa mergeti mai intai la sfasitul saptamanii la cursul sustinut de Alina, veti privi altfel apicultura.

Ai ceva de spus? Înțeapă aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.