Căpăcele | Căpăceala de faguri

Datorita proprietatilor curative deosebite, capaceala de albine, sau de faguri, este unul dintre cele mai valoroase produse apicole. Capaceala are o importanta medicala greu de egalat.

Capaceala

Mai putin cunoscute decat mierea, polenul si propolisul – principalele produse ale stupului, capacelele sunt si ele, adevarate miracole ale farmaciei stupului pe care albina ni le daruieste spre pastrarea sanatatii si vindecarea trupului si sufletului nostru.

Mai intai albinele culeg de pe campurile pline de flori, nectarul dulce pe care il aduc in stup, unde incep printr-o activitate complexa si epuizanta sa il transforme in miere.

Nectarul este transformat in miere in timpul unor procese care se cheama vanturarea si maturare mierii. Mierea este mutata din celula in celula si expusa curentilor de aer inmiresmat creati de aripile harnicelor albine, pana cand ii este micsorat drastic continutul de apa, scazand sub 18%. Tot in timpul vanturarii, incepand chiar din timpul zborului catre stup, albinele ii adauga enzime secretate de glandele lor, facand astfe din miere un aliment miraculos, gata digerat si foarte bine acceptat de organismul uman.

La sfarsit, cand mierea este suficient de maturata de albine, adica umiditatea este scazuta si are un continut ridicat de enzime, albinele o depoziteaza celula cu celula in interiorul fagurilor din ceara iar albinele cerese purced la capacire. Tinerele cerese sigileaza temeinic, fiecare celula plina de miere cu un capacel din ceara si o fina pelicula de propolis.

Astfel aceste capacele pastreaza toate proprietatile benefice ale produselor ce o compun si cu care sunt in contact permanent: miere, ceara, propolis.

Recoltarea acestor capacele este o activitate migaloasa, solicitanta atat de efort si atentie cat si de timp. O facem la recoltarea mierii, cand colectam cu mare grija aceste capacele, folosind exclusiv furculita de descapacit pentru a evita o colectare grosiera de ceara din profunzimea fagurilor.
Este important de retinut ca aceste capacele cu proprietatile lor extraordinare reprezinta un produs aparte si nu trebuie confundat cu ceara de faguri rezultata in urma extractiei mierii in sitem intensiv. Sunt oameni care chiar pregatesc aceasta ceara si o comercializeaza drept capacele, insa nu este acelasi lucru. Chiar daca ceara din descapacire este si ea un produs bun, nu se compara totusi cu căpăcelele.

Capaceala

Recomandari: Afectiuni respiratorii, laringita, faringita, amigdalita, viroze respiratorii, tuse convulsiva, bronsita, stomatita, astm, paradontoza, regleaza metabolismul organismului, lubrefierea vaselor de sange, dezinfectant, bactericid, tratarea sinuzitelor, ulcere, afectiuni ale ficatului, stimularea activitatii cordului, efect antibiotic, stimularea sistemului imunitar, etc

Contraindicatii: Nu se recomanda consumul de catre persoane alergice la propolis sau alte produse ale stupului.

Capaceala

Sugestii de consum:
Se consuma in cantitati mici, 2-3 lingurite copii, 2-3 linguri adulti.
Prin mestecare chiar si dupa ce dulceata mierii a disparut, ceara inbunatatind igiena orala si avand efect benefic in unele afectiuni digestive.
Cel mai bun moment pentru consum este seara inainte de culcare fara a mai consuma alte alimente sau lichide, astfel incat caile respiratorii sa fie protejate un timp cat mai indelungat de pelicula de miere si propolis.

Pastrare: In recipiente din sticla, ferite de lumina, la temperatura constanta 10-20 grade

🙂 Daca ti-a placut te rog sa distribui!
Share on facebook
Facebook
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on pinterest
Pinterest
0

Ai ceva de spus? Înțeapă aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.