Draga apicultorule! Cum merge culesul? 🙂
Raspunsul poate fi, dupa caz, unul mai vesel si plin de optimism sau unul mai trist. Mai ales in aceasta perioada in care vremea nu tine absolut deloc cu noi.
dincolo de raspunsul tau si de cum ne merge fiecaruia dintre noi, nu-i asa ca esti curios si ce se intampla prin alte parti?
EU DA!
Da, marturisesc ca am incins telefoanele zilele astea cu intrebarea sau raspunzand la intrebarea “Bai, la tine cum merge?”. Acest “Bai” poate fi un bă, un mă, un băi un măi… Poate fi un domnule, un dragule, o doamna, draga sau draguța, dar indiferent de adresare, curiozitatea e aceeasi.
Ei bine, cu intrebarea asta in cap, la cate telefoane am dat si am primit, habar nu mai am carui prieten ii merge bine, caruia ii merge rau, pe unde mai e vremea buna si albinele culeg, pe unde e mai rau si albinele stau mai mult in stupi(ca la mine) sau jale ca prin alte parti.
Si astfel m-am gandit ca daca memoria mea nu mai face fata, ar fi bine daca mi-as putea face o idee asa dintr-o privire, asupra starii culesului de la salcam de anul acesta.
Si astfel a aparut ideea “CANTARUL APICOL – HARTA”. M-am gandit ce simplu ar fi daca prin contributia noastra comuna ne-am putea face o ideea despre cum stau lucrurile si prin alte parti, nu numai in arealul stupinelor noastre, unde sunt convins ca urmarim cu totii cu sufletul la gura.
Asadar, am realizat pentru noi(pentru mine, dar m-am gandit apoi sa impartasesc si cu voi), folosindu-ma de facilitatile oferite de Google, o harta online pe care am marcat productiile de miere/nectar raportate conform inregistrarilor la cantarul apicol.
Vor fi disponibile inregistrari ale productiilor pentru culesurile principale – salcam, tei, floarea soarelui(de anul viitor voi include si rapita, anul acesta m-am gandit tarziu) pe care le gasesti in paginile dedicate lor(Aici: SALCAM 2016, TEI 2016, FLOAREA soarelui 2016), dar m-am gandit sa nu incarc paginile cu informatie prea multa, pentru a pastra coerenta.
Am incercat sa fac lucrurile cat mai simple si incerc acum sa explic pe scurt(ca restul intelegei tu… sau ma intrebi daca este cazul) ce poti sa faci pentru ca si tu sa ai acces la informatiile respective, la acest “tablou de bord al evolutiilor culesurilor”
Pai, nu mare lucru, trebuie doar sa fii deschis in a contribui la randul tau cu informatie din zona in care te afli. Nu am lasat pe deplin publice hartile respective pentru ca ar scadea calitatea(de fapt, nu ar creste) informatiei si pentru ca probabil ca vor fi oameni care nu vor sa faca publica aceasta informatie, asa oricui, dar ar face-o daca ar sti ca au acces la ea oameni asemenei lui. Eu cam asa am gandit… E un fel de “club al nesecretosilor cu secrete fata de secretosi” intelegeti voi… 🙂
Deci, pentru a avea acces total la informatiile cuprinse in harta, trebuie ca la radul tau sa contribui cu o informatie legata de cules. Informatia legata de loc, nu este neaparat nevoie sa fie exacta(poate nu vrei sa te trezesti cu 13 pavilioane langa tine daca raportezi culesul ala de peste 6 kg 🙂 ), dar ar fi de preferat asa. Depinde de fiecare cat de “secretos” este din fire, trasatura care, de ce sa nu recunosc, uneori e de folos… Daca insa esti deschis si nu te temi ca vor navali acesti “apicultori” peste tine, e util sa avem un reper cat mai exact. O localitate, un nume de padure, un reper pe harta, o poza, o coordonata, etc. Fiecarea dupa cum il lasa inima, ratiunea si abilitatile in ale comunicarii.
Pentru asta am pus un formular in pagina cu harta care doar trebuie completat si transmis care va ajunge doar la mine si nu va fi facut public(decat daca doresti, la marcarea pe harta pot pune un link pe care il doresti tu ca sursa)
Eu voi primi formularele completate si le voi transpune pe harta pe care o voi tine la zi. Odata cu prima ta contributie(adica prima completare a formularului) vei primi prin email acces la harta care va contine TOATA INFORMATIA primita de la ceilalti contributori. Vom avea astfel o imagine de ansablu care ne va ajuta, dintr-o privire, sa ne facem o idee despre starea culesurilor. Dintr-o privire pentru ca am folosit si un cod al culorilor apropiat de cel folosit de autoritati, adica Rosu e de rau, Galben e de binisor, albastru e de mai binisor si verde e de “da-mi Doamne si mie” :))
Acestea fiind zise, hai sa incercam! Eu zic ca putem face ceva fain impreuna. Stai cu ochii pe cantar si seara cand desfaci berea, de tristete sau de fericire, da o raita si pe net si trimite-ne si noua cantarul! 🙂
(Trimite un link si catre prietenii tai apicultori sau catre retelele de socializare si grupurile si forumurile apicole, nu te costa nimic si primesti multumirea mea)
Hai sa facem sa fie bine!
Linkuri catre paginile cu hartile:
CANTARUL APICOL | Floarea soarelui 2016
Cu drag, pentru tine si albinele tale!
Marian
PS. Am scris in graba mare aceasta postare, posibil sa gasesti mai multe greseli, poate chiar sa nu fi fost prea coerent. Semnaleaza-le, te rog, printr-un comentariu atunci cand imi trimiti si parerea ta, sau recomandarile de imbunatatire 🙂
cantarul?unul din cele mai urmarite ,unelte din stupina.termometru la fel.siteurile meteo…la fel. portofelul si mai urmarit chiar cautat.al meu e in cura de slabire asa ca planuri nu-mi fac decat de emigrare pacat ca au trecut anii peste mine si nu stiu unde s-o iau ca si astia din afara nu primesc dinozauri in descompunere.asa ca nu-mi ramane decat sa stranut uitandu-ma la cer.am trecut si ani mai grei dar ca anul asta nu .credeaam ca 2014 a fost an greu dar se pare ca a fost grupa mica.pacat de sufletu pe care-l pun in activitatea asta nu-mi ramane decat sa fac o cruce mare si s-o astept pe zana cea buna Doamne ajuta tuturor.
Intr-adevar, desi nu am anii de experienta pe care ii aveti Dumneavoastra in spate, “miros” ca un asemenea an nu a mai fost prea recent, cel putin comparandu-l cu 2014 le de cosmar. Asta ne arata ca oricand poate fi mai rau…
Vom trece insa si peste asta, nu trebuie sa disperam ci sa incercam sa gasim solutii. Aici la noi, ca nici covrigii din cozile cainilor celor de afara nu cred ca atarna foarte tare la cantar.
Eu la unul din cantare am avut 2,6 kg pentru zilele de ieri si azi, in conditii de 80% vreme insorita cu o ploaie care le-a bata in stup pe la ora 16:30
La cel de-al doile cantar am avut 2,1 kg, tot pentru cele doua zile.
(Si ieri a fost partial insorit, cu ploaie, dar nu stiu la ce ora a plouat)
Macar sunt pe plus si trag speranta sa isi stranga macar pentru ele…
In cateva minute ma apuc de updatat harta si vedem cum sta situatia in tara.
Foarte utila “aplicatia”.La cat mai multe informatii utile tuturor!
Multumesc Adelina, mai ales pentru contributia voastra. Sper ca ati observat-o 🙂
Salut Marian !. Ideea ta este buna pentru o mica baza de date la ceea ce a fost … La ce va fi ? … aflam “inrosind” telefonul.
In Crisana a oscilat cantarul intre zero aport in 2 zile reci si pina la 3,5 kg/stup, in 2 zile cu varf de secretie nectar, Conditiile meteo … nefavorabile. Floarea mai tine aprox. 3 zile.
PS
Marcheaza tu pe harta. Eu fug la munca.
Multumesc Adi, Ma apuc curand sa bag pe harta rapoartele primite, s-au strans cateva.
LE: Da-mi o localitatae, ceva(nu trebuie sa fie neaparat unde esti tu dar sa fie pe langa…) si daca poti cantarele pentru zilele de 12, 13, 14 mai.
Spor!
mult mai putin de un sfert fata de anul trecut
Salut!,pare ceva foarte prietenos și ” colegial” ce ați intreprins,subscriu și eu la aceasta idee și eu sunt interesat de ” barometrul”culesului, în tara. Din păcate se pare ca doar situațiile” de criza” n-e mobilizează. Cu stima!7
Ziua buna! Va multumim pentru mesaj. Va rog sa completati formularul cu situatia din zona Dumneavoastra si va trimitem prin email linkul de acces la harta.
Pingback: Cantarul Apicol 2.0 – sezon 2017 | Mybees.ro | Blog Apicol