Mitul “Lupul Albinelor” la romani.

Am pornit de la o dicutie fara sfarsit de pe Facebook, care se pare ca se intinde prea mult si fb nici nu e o facilitate unde poti explica foarte lejer. Asa ca o fac aici…

In postarea aceasta voi discuta despre 3 viespi pe care in ultimul timp romanii(in special apicultorii) le confunda si le amesteca de-a valma, in functie de ce si cum intelege fiecare din diverse filme care circula in spatiul liber al YouTube, sau in afara lui.

Inainte de a incepe vreau sa specific ca si eu am confundat initial lupul albinelor cu gargaunul. Doar ca cineva m-a pus prieteneste la punct cu aceset cuvinte: “Mai colegi voi confundati vespa crabo (gargaune,gaune,etc) pus in poze cu lupul albinelor”
Cuvintele, in loc sa ma supere, m-au indemnat la studiu.

Prima confuzie:

Gargaunul/Gaunul cum este cunoscut in tara noastra, in diverse regiuni, adica Viespea Europeana/European Hornet(Vespa Crabro) este confundata cu lupul albinelor. Nu este vorba de aceeasi viespe!

Gargaunul
Nume romanesc: Gargaun/Gaun/viespe europeana
Denumire stiintifica: Vespa Crabro

Gargaunul / Vespa Crabro

Isi face cuibul preponderent in paduri, de aceea este mai intalnit in stupinele din apropierea padurilor. Este carnivor, ataca albinele in fata urdiniselor, dar se hraneste de obicei cu cadavrele albinelor cazute in fata stupilor.
Este o viespe mult mai mare decat viespea comuna, masiva de cca. 20 mm(regina pana la 35 mm). Are un zbor greoi, zgomotos, cu un zumzet puternic(de la vibratiile aripilor in timpul zborului)
Nu sunt foarte agresive. Bineinteles exceptand situatiile in care isi simt direct amenintate cuibul sau sursa de hrana.
Avand zborul greoi poate fi doborat usor in timpul zborului(personal de multe ori foloseam cu succes dalta, cand aveam stupina la padure si erau prezenti foarte multi )
Poate fi usor prins in capcanele din peturi cu sirop si otet.

Lupul Albinelor
Nume romanesc: Lupul Albinelor
Denumire stiintifica: Philanthus triangulum(cel specializat in vanarea albinelor)

Lupul Albinelor / European beewolf / Philanthus triangulum

Larvele sale sunt carnivore insa adultii se hranesc cu nectar din flori(pe care il pot fura si de la albinele capturate)
Captureaza albinele pe care le inteapa, prinzandu-le din zbor astfel incat acestea la randul lor sa nu poata intepa, apoi le vor folosi pentru ca in corpul lor, al albinelor capturate, femela sa depuna oua. Larvele se vor hrani cu aceste albine.

cred ca inca mai este o specie protejata.

Pana aici nimic iesit din comun. O confuzie des intalnita si pe care, asa cum am scris anterior, si eu o faceam.

Insa, “cireasa de pe tort” este pusa de confuzia din acest amalgam(vespa crabro cu Philanthus triangulum) si viespea de mai jos:

Japanese giant hornet

Nume romanesc: Viespea uriasa japoneza
Denumire stiintifica: Vespa mandarinia japonica

Viespea uriasa japoneza

Aceasta viespe, prin filmele de care youtube-ul este plin si care sunt share-uite fara discernamant din gura in gura(a se citi din tasta-n tasta) baga groaza in apicultorul localnic fara ca nici macar sa fi zburat vreodata pe meleagurile noastre. A fost semnalata in Rusia, Corea, Taiwan, China, Japonia, etc. Dar nu in Romania.

Aceasta, domnilor, este viespea pe care o tot vedem prin filme si ne “ingrozeste” ca ne poate distruge ea albinele noastre…
Viespea uriasa japoneza are o dimensiune dubla fata de gargaunele nostru, de peste 40 mm, se hraneste cu o gama variata de insecte inclusiv daunatori care o fac sa fie considerata benefica.

Bineinteles ca Viespea japoneza se hraneste si cu albine, daca poate. Si poate mai ales datorita stuparilor(japonezi de data asta)
Hai sa vedem de ce:

Pai lucrurile sunt simple. Albina melifera japoneza este adaptata la apararea acestui pradator insa spre comparatie cu albinele melifere europene nu prea da miere. Si cum apicultorul japonez doreste, ca si cel european, cat mai multa miere, aduce in japonia albine europene. Albine care nu sunt adaptate impotriva pradatorului respectiv. Si de aici probleme.

Ma intind prea tare cu scrisul si imi e teama sa nu va plictisesc asa ca incerc sa scurtez.

Asadar, Viespea giganta japoneza se hraneste (si)cu albine(doar toracele mai bogat in nutrienti, fara aripi, cap sau picioare) din care face o pasta cu care haneste larvele. Larvele la randul lor produc in schimb un lichid care consumat de lucratoare se comporta ca un “energizant” care le permite sa reziste la un efort urias. Pot de exemplu sa zboare 100 km pe zi, cu viteze de pana la 40 de kilometri pe ora.

Strategia:

Cand o viespe din asta japoneza identifica un stup, o posibila prada, marcheaza locul cu feromoni specifici care vor identifica astfel prada pentru ceilalti indivizi din grup. Cand stupul este atacat, un grup de 30 de viespi uriase japoneze poate distruge 30.000 de albine(europene) in 3 ore si un pic…
Apoi, viespile japoneze devasteaza stupul, pradand si carand catre colonia proprie albinele, larvele si mierea.

Albine Japoneza insa, albina nativa din japonia, si-a format in miile de ani de convieturie cu pradatorul, o strategie de aparare. Astfel albina japoneza are o rezistenta la temperatura cu 2-4 grade celsius mai mare decat viespea japoneza. Albina japoneza rezista pana la 48 – 50 de grade celsius in timp ce viepsea japoneza suporta doar temperaturi de 44-46 de grade. Si astfel albina pur si simplu prajeste pradatorul.

Cum face asta? Printr-o alta abilitate dezvoltata in lupta de mii de ani. Intinde viespii japoneze cercetase, cea care initial ar trebui sa marcheze sursa de hrana, o “capcana”.
Cand viepsea apare albinele se retrag in stup, incurajand viespe sa intre, apoi brusc un grup mare, de cca. 500 de albine formeaza o sfera in jurul viespii. Apoi, prin vibratiile specifice generatoare de energie termica, albinele urca temperatura din ghemul respectiv pana la 47 de grade celsius, nivel la care viespea nu mai rezista si este ucisa, albinele supravietuind gratie abilitatii de a suporta temperaturi mai mari.

De remarcat ca viepsea uriasa japoneza face si numeroase victime umane prin intepare, avand in vedere ca introduce o cantitate mare de venin odata cu intepatura.

Cam atat despre cele trei viespi. As vrea sa mai spun cateva lucruri despre o alta confuzie care a facut ceva valuri anul acesta, insa cu alta ocazie.

Astept si comentariile si adaugirile voastre pentru a face cat mai multa lumina in aceasta privinta.

 

Later Edit: Si nu… nici Scolia | megascolia maculata flavifrons nu are de-a face cu Viespea uriasa japoneza(sau cu varietatile sale) 🙂

Scolia maculata flavifrons

 

🙂 Daca ti-a placut te rog sa distribui!
Share on facebook
Facebook
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on pinterest
Pinterest
0

22 thoughts on “Mitul “Lupul Albinelor” la romani.

 1. odata cu introducerea albinei europene, apicultorii niponi practic hranesc populatii intregi de viespi (Vespa mandarinia japonica) dar dau vina pe incalzirea globala pentru presterea numarului acestora mai ales cand viespile ajung in localitati si provoaca victime

 2. Mai eu numeam Lupul Albinelor o chestie mare portocalie care seamana cu Giant Hornet-ul japonez. Adica in Braila vezi destule destea si mai ales in Insula Mare a Brailei. Au cam la 35 mm si am vazut atacand albine pe floare de salcam. Daca o sa reusesc sa prind una voi pune cumva o poza. In plus anul trecut mi-a intrat sub tricou cand eram la pescuit o namilie la vre-o 25-30 mm ceva ce semana cu viespea greceasca(cea cu maroniu) si norocul meu ca nu m-a ciupit. Am reusit sa o capturez si am vazut ca din fund ii iesea ca un trident in linie de ace. Nu o mai am ca m-a scapat nevasta de ea.

 3. Interesant articolul. În satul în care locuiesc din timp în timp nu am văzut pana acum câțiva ani nicio viespe mare (mai mare de 1 maxim 2 cm). Anul trecut au apărut câteva, dar acum pare sa fie o invazie de exemplare de cca 3cm sau mai bine. Am otrăvit una și am să o masor mâine.
  Nu știu din care tip este, am să îi fac și poza mâine.
  Să fie asta în legătură cu faptul ca populația de albine din sat a crescut exponențial odată cu facilitățile oferite din bani europeni?

  Acum 10 ani,de exemplu, avea tata 10 -15 atupi și să mai fi fost alți 10-15 în toată comuna. Acum sunt minim 150.

  Presupun că se poate controla populația cu capcane în pet-uri, dar pentru exterminare?

  Înțeleg că poate or fi protejate, dar nu prea în pasă, la mine pe proprietate își pierd protecția 🙂

  • “Înțeleg că poate or fi protejate, dar nu prea în pasă, la mine pe proprietate își pierd protecția”

   Extrem de nociva atitudinea asta de care sper sa ne debarasam la un moment dat… |:

 4. Gargaunul, vespa crabo, mananca albine, este specializata sa le prinda din zbor, mananca doar capul de multe ori, retezarea producandu-se tot in zbor; deci unde sunt albine in jur, ea se specializeaza pe consumul lor, deobicei din fata urdiniselor, rareori intra in stup, doar se serveste ca pe tava. Am 35 de stupi si sunt constant “vizitati” de ele. Parerea mea este ca pot sa faca pagube mai meri decat asa zisul “lupul albinelor”.

 5. Tocmai am fost atacat de cateva lighioane ce nu prea se regasesc in pozele de mai sus.
  Semanau cu gargaunul dar sunt cam la 4 – 4-5 cm si cu abdomenul galben intens, aprins, foarte rapide. Am dat, din nefericire, peste cuibul lor, intr-o magazie la padure si m-au intepat vreo cinci. Sunt foarte de agresive si va pot confirma ca inteapa de multe ori cu efect extrem de dureros si de lunga durata. Iubesc albinele dar nu viespea. Ma indoiesc ca aceste lighioane ar fi protejate dar chiar de-ar fi putin imi pasa, sunt oribile.
  Sper sa ma ocup de ele in curand cu o masca si flamethrower.

 6. @sights:
  Daca nu vedem niste imagini, nu ne putem exprima vreo parere clara, dar probabil tot gargaunul este… Nu reusiti sa faceti niste poze, sa vedem despre ce-i vorba?
  V-au intepat pentru ca, adevarat ca din greseala, ati dat buzna in casa lor. Sunteti apicultor… un fel de “le-ati scârmat la urdiniș”… 🙂
  Da, inteapa de mai multe ori, pentru ca spre deosebire de apis melifera ele nu au ancore la ac si nu ramane captiv in piele. Deci pot extrage acul si penetra pielea de mai multe ori.

  Trebuie sa fim constienti ca aceste “lighioane” nu pot fi protejate cu adevarat de nicio lege ci de noi, oameni constienti… Nu va poate impiedica nimeni altcineva sa va ocupati de ele cu un “flamethrower”, singura contiinta dumneavoastra o poate face. Eu va pot ruga doar sa va lasati un ragaz de gandire…

  Este foarte posibil ca in curand Vespa Crabro sa devina cel mai bun aliat al nostru, in lupta cu un pericol cu adevarat urias… Vedeti expansiunea “Vespa Velutina” care din 2004 cand a fost introdusa accidental in Franta s-a extins rapid in Europa, fiind semnalata in Italia, Spania, Portugalia, Germania, Anglia… Nu va trece multa vreme cand va ajunge si la noi si ne va prinde bine un aliat de talia sa care sa lupte pentru propriul teritoriu… O va face mai bine ca noi…

  Sa fim ponderati zic. Doar atat.

 7. Bun articol … In schimb, vreau sa spun că, stupina mea este la 200 m de pădure și 100% am văzut dând târcoale viespi de 4 – 5 cm lungime. Intotdeuna singure, nu in grupuri. Deci ? Care din aceste 3 viespi este ?

  • Mulțumesc Sorin!

   În general pe lângă paduri sunt mulți gărgăuni. E puțin exagerată dimens
   siunea însă este și foarte dificil să o ghicești, mai ales in zbor!

   Altceva în afară de gărgăuni nu prea are ce să fie.

 8. Nu ataca pe naiba. Mereu mai ales spre seara am norocul cand sunt afara sa ma atace pur si simplu fara motiv cate 3. Le-am tot pus capcane in peturi cu drojdie de vin si otet.
  Insa cea mai enervanta e viespea aia mica cu negru de zici ca e mini albina ca nu mai pot sa scap de ele. Ataca pur si simplu mai ales cand transpiri, si e imposibil sa nu transpiri vara.
  Arde intepatura de toti dracii si sunt axate mai mult la zona fetzei. In unele zile de abia pot sa fac ceva in gradina.

 9. Eu am găsit în curte, langa jucăriile copilului, ceva care seamănă cu viespea japoneza. Moartă și chircită are 30 MM. E posibil sa fie? Am și poza, dar nu o pot atașa aici. E ultima postare in contul meu de Facebook, daca se vede.

 10. Nu stiu ce specie este… In august, mi-au mancat cam 30% din perele unui singur par, aflat intre alti 2 identici.
  Cam 3,5-4 cm lungime, foarte zgomotoase, cu capetele colorate unele portocaliu, altele negre. Cam 4 dungi galbel-portocaliu pe partea din spate. Nu m-au atacat desi le-am luat cateva pere de la gura. Practic se plimba pe para, cautand un punct in care pileita este mai subtire. Dupa care mananca tot ce-i inauntru, lasand numai pielita, care… ramane pe forma initiala a perei. Trebuie sa fi atent cand pui mana…
  Un alt aspect. NU am vazut niciodata 2 viespii in zbor planat, la punct fix, inaltime cca 2 m, fata in fata timp de 2-3 minute. Probabil barfeau…

  • Cel mai probabil Vespa crabro, dupa descriere. Se hranesc cu nectar si probabil fiind niste pere foarte dulci au fost atrase de ele. Pentru progenituri au nevoie de proteina, de aceea ataca si albinele.

 11. Mă ajuta cineva cu un răspuns?Nu sunt alergica m au înțepat doar anul trecut 5 viespii micuțe Acum 4 zile in pat cumva a ajuns i viespie mare cam de 5 cm m a muscat și în 10 minute mi au amorțit mâinile și picioarele limba ochii am ajuns la urgență cred că am scăpat dar nu mă simt bine deloc de la externare de 3 zile ametesc nu pot sa conduc îmi cam puerd echilibrul….știe cineva ce urmări pot avea înțepăturile ? Ieri noapte m am trezit cu una la fel în terasa zbura haotic am omorât o am poza cu ea dar nu o pot deosebi de cele 3 tipuri enumerate mai sus.Ideea este că nici prevenție nu se face.

Ai ceva de spus? Înțeapă aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.