Captura de viespi

Saptamana trecuta mi-am facut timp pentru o actiune pe care o tot amanam. Am golit capcanele de viespi si am inlocuit siropul atractant. S-a strans o captura semnificativa de viespi, gargauni, molii si alti daunatori.
Uitandu-ma la gramada de insecte, cateva kilograme, ma intrebam ce pagube pot face acestea neobservate fiind…

viespi1

Spre deosebire de anul trecut, cand am avut in capcane maxim 2-3 gargauni, anul acesta am prins foarte multi. La fel si viespile, mult mai multe decat anul trecut.

Acum capcanele sunt plasate din nou la locul lor, sper sa mai usureze din presiunea creata de viespi asupra albinelor, cu atat mai mult in perioadele mai reci in care albina nu mai paraseste stupul dar viespile circula bine merci.

🙂 Daca ti-a placut te rog sa distribui!
Share on facebook
Facebook
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on pinterest
Pinterest
0

6 thoughts on “Captura de viespi

  1. Felicitari! Smecherele astea sunt in stare sa manance foarte mult din recolta harnicutelor. Plus ca sunt obraznice si dau navala in stupi. Iar gargaunii ma uitam ca au un apetit teribil pentru albinutele care deja erau incarcate cu polen si miere.Reteta pentru siropul vesel contine si otet, pentru a indeparta albinele? As mai avea si o intrebare legata de gladita, daca stiti de ce sunt unele seminte galbene iar altele cafenii (sa fie doua specii diferite?) Am cautat evodia dar nu am gasit prin parcuri (doar paulownia, mari dar cu seminte inca nematurate). E un loc secret unde putem gasi aceasta comoara?

    • Cristian,

      Bine ai venit pe blogul meu.

      Da, siropul contine si otet ca repelent pentru albine.

      Cu semintele de gladita m-ai blocat. Eu nu am vazut decat seminte cafenii(daca bineinteles sunt mature, sa nu fie “necoapte” si de aici culoarea galbuie)

      Evodia gasesti la fel de multa ca si Paulownia. Daca esti din Bucuresti sper sa te ajute harta interactiva(http://www.blog.mybees.ro/harti-apicole/) pe care o intretin exact pentru asta si in care sunt semnalate pozitiile copacilor meliferi care ne pot oferi seminte. Locatiile sunt din Bucuresti, din tara nu prea am primit feedback.

      Trebuie sa mai avem putina rabdare sa se matureze semintele, eu le culeg in iarna.

      • Va multumesc, e foarte utila informatia descoperita in blog.
        In ceea ce priveste gladita, si pentru mine a fost o surpriza sa descopar ca exista si alta nuanta a semintei. Este evident ca sunt mature si ceva mai rezistente la atacul gargaritelor (foarte multe seminte cafenii sunt atacate de un soi de gargarita care eclozeaza din seminte).
        Anul acesta am fost interesat mai puternic de gladita deoarece vreau sa ingradesc un teren cu asa ceva, este si eco si rezistent. Am fost prin Titan, am descoperit si alte locatii cu gladita, iar cel cu semintele misterioase este la capatul tramvaiului 41, spre Romexpo. Daca imi oferiti o adresa de email, va remit o fotografie cu cele doua soiuri.
        Mult succes in continuare! Harta este excelenta, nu am vizitat inca locatiile din sectorul 6 sa vad existenta plantelor semnalate.

        • Azi ajung pe la Romexpo, la Indagra si poate reusesc sa gasesc copacul respectiv.

          Trimit si adresa prin e-mail.

          Spor!

  2. Ziua bună.
    Într-adevăr mai multe și mai mari viespile de anul ăsta. Ce “sirop” folosiți? (în mare).
    Eu am avut rezultatele cele mai bune anul acesta cu o combinată “mortală” – pastă de mici cu bere, miere și oțet… Am făcut mai multe capcane cu diverse arome însă carnea a fost cea care a atras cele mai multe viespi.

    • Bun venit Alexandru,

      Eu folosesc un sirop de zahar cu otet. Am incercat si eu mai multe variante dar treptat am renuntat la ele.

      Intr-adevar, viespile sunt atrase si de “carne” pentru larvele lor insa incepand cu prima gaza cazuta in capcana nada are si carne asa ca ce rost mai are sa mai adug si eu? Ele nu fac deosebirea intre o alta viespe sau orice insecta si carnea de mici…

      Apoi, folosind si miere si bere in siropul ala se declaseaza o fermentatie care la un moment dat mi-a dat impresia ca il face mai putin atractiv pentru ele. Ba chiar, la un moment dat se facea o pojghita de drojdii care incurca.

      Am trecut si eu prin toate “combinatiile” de sirop, insa m-am oprit la acesta simplu. Poate si din cauza ca e cel mai simplu, deci cel mai bun 🙂

      Pana la urma orice e bun daca da rezultate.

      Spor!

Ai ceva de spus? Înțeapă aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.