Albina si planta comunica si prin semnale electrice

la capsuna 0805
(Foto: arhiva personala | Polenizare la capsun)

In seara asta am dat de o stire care aduce noutati in domeniul comunicarii dintre plante si polenizatori.
Via Cernagor Nicolae care citeaza din the guardian pe un forum apicol aflam de rezultatele unor noi studii ale echipei de cercetatori de la University of Bristol.

Stim deja ca pentru a convinge albina sa o viziteze, pentru a efectua polenizarea care permite perpetuarea speciei, o planta se foloseste de floare ca de o capcana, in sensul bun al cuvantului, secretand nectar pentru a atrage albinele.
Mai stim ca albinele sunt atrase de floare prin diverse culori, prin diverse modele ale inflorescentei si prin diverse “arome” cat mai ispititoare pentru albine.

Iata ca mai nou apare ipoteza ca, exceptand cele de mai sus, intre floare si insecta apare si o comunicare prin campuri de curenti electrici care pot transmite insectei informatii despre cantitatea disponibila de nectar sau polen si daca floarea a mai fost deja vizitata anterior.

Apicultorii stiu ca albina colecteaza polenul prin atragerea acestuia de campul electrostatic al perisorilor, tavalindu-se practica prin polenul pe care ulterior il recupereaza de pe perisori si il transporta catre stup. Ipoteza imi pare astfel cel putin logica.

🙂 Daca ti-a placut te rog sa distribui!
Share on facebook
Facebook
0
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
0
Share on pinterest
Pinterest
0

2 thoughts on “Albina si planta comunica si prin semnale electrice

  1. Pingback: Blog Mybees.ro

  2. Pingback: Cu albinele, la o cafea | Blog Mybees.ro

Ai ceva de spus? Înțeapă aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.